Son Dakika Haberleri

En Yeni...

Mesajlarızı okuyarak para kazanmak ister misiniz? Sadece msn nize gelen rekla mesajlarını okuyarak para kazanmak ister misiniz? Türkiyenin en geniş üye platformu ile bu mümkün..Tek yapmanız gereken hemen üye olmak...Bol kazançlar.
SüperTeklif'e üye ol, sen de kazan!

11 Kasım 2007 Pazar

Anlatım Özellikleri

ANLATIM ÖZELLİKLERİ

1.DURULUK: Parçada gereksiz sözcük kullanılmamasıdır.ÖR: Öğrenmeye yoğun bir istek duyduğu için ödevlerini her gün günü gününe yapardı.

2.YALINLIK (SADELİK-süslü,ağdalı): Sanatlı söyleyişlerden, süsten uzak durmaktır.Gereksiz ayrıntılara, sanatsal söylemlere girilmez. ÖR: Yüreğini bıçak gibi dilim dilim kesen bir çaresizlik içindeydi artık. →Artık çaresizdi.

3.AÇIKLIK (kapalılık): Bir konunun herkesin anlayabileceği, aynı anlamı çıkarabileceği biçimde aktarılmasıdır. Farklı yorumlara açık değildir.
ÖR:Ben senden çok zarar gördüm.

4.AKICILIK (pürüzlü ) : Söyleyişin pürüzsüz olması, bir yazının kolayca ve zevkle okunmasıdır. Uzun cümlelerde aynı hece ve eklerin tekrar edilmesi akıcılığı bozar.

5.DOĞALLIK: Yapmacıklıktan, zorlama ifadelerden, yapay dil ve anlatımdan uzak durmaktır.

6.İÇTENLİK(SAMİMİYET): Düşünceleri bilimsel soğuklukla değil; samimi ve sıcak bir dille anlatmaktır.

7.ÖZGÜNLÜK: Hiçkimseye benzememek, farklı olmak; taklit ve kopyadan uzak durmak,basmakalıp ifadelerden vazgeçerek kendine has bir anlatım oluşturmaktır.

8.ÖZLÜLÜK(DERİNLİK,YOĞUNLUK): Az sözle kapsamlı anlam ifade edilmesidir. /Atasözleri ve deyimler gibi.El el ile ,değirmen yel ile.

9.SAĞLAMLIK/DOĞRULUK: Anlatımın dil bilgisi ve söz dizimi kurallarına uygun olarak yapılmasıdır.

10.TUTRLILIK: Paragrafın kendi içinde çelişkiye düşmemesidir

YERELLİK,ULUSALLIK, ETKİLEYİCİLİK… vs.

Hiç yorum yok: